Dlaczego śniadanie jest ważne?
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
To ono daje nam moc do działania. Bez niego czujemy się osłabieni i zmęczeni, a poranek wydaje się być znacznie trudniejszy niż mógłby być! Zjedzenie czegoś rano poprawia nam także nastrój i myślenie.
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.
Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają:
- o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego,
- o 18% mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego,
- o 19% mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2
- o 20% mniejsze ryzyko otyłości
w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu.
3 SKŁADNIKI
Twoje śniadanie powinno składać się z bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych (pieczywo, płatki owsiane) oraz białka (jajka, mleko, mięso). Dzięki temu unikniesz w ciągu dnia zachcianek na niezdrowe produkty i przekąski.
Pomysł na …
grzanki z jajkiem, awokado i miodem 🙂
Składniki:
- Pieczywo– 2 kromki
- Jajko – 2 sztuki
- Awokado – 50 g
- Miód – 10 g
- Kiełki
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Chleb podgrzać w tosterze lub na suchej patelni z obu stron.
- Na patelni usmażyć sadzone jajka na miękko.
- Posmarować chleb awokado, następie polać miodem i na wierzch nałożyc jajka.
- Posypać natką pietruszki, pieprzem i kiełkami.
Smacznego!
Kcal: 444
B: 20,3 g
T: 19,8 g
W: 55 g