News

Dlaczego śniadanie jest ważne?

Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
To ono daje nam moc do działania. Bez niego czujemy się osłabieni i zmęczeni, a poranek wydaje się być znacznie trudniejszy niż mógłby być! Zjedzenie czegoś rano poprawia nam także nastrój i myślenie.

Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.
Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają:

  • o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego,
  • o 18% mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego,
  • o 19% mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2
  • o 20% mniejsze ryzyko otyłości

w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu.

3 SKŁADNIKI
Twoje śniadanie powinno składać się z bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych (pieczywo, płatki owsiane) oraz białka (jajka, mleko, mięso). Dzięki temu unikniesz w ciągu dnia zachcianek na niezdrowe produkty i przekąski.

Pomysł na …

grzanki z jajkiem, awokado i miodem 🙂

Składniki:

  • Pieczywo– 2 kromki
  • Jajko – 2 sztuki
  • Awokado – 50 g
  • Miód – 10 g
  • Kiełki
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Chleb podgrzać w tosterze lub na suchej patelni z obu stron.
  2. Na patelni usmażyć sadzone jajka na miękko.
  3. Posmarować chleb awokado, następie polać miodem i  na wierzch nałożyc jajka.
  4. Posypać natką pietruszki, pieprzem i kiełkami.
    Smacznego!

Kcal: 444
B:
20,3 g
T:
19,8 g
W: 55 g

Podziel się

Zostaw odpowiedź